artikel

Mp-språkrör pressad om skolsatsning

Miljöpartiets löfte om 10 000 kronor mer i plånboken för lärare ifrågasätts. Egentligen är det bara 2 000 kronor som mp vill skjuta till, resten ska komma från de sedvanliga centrala och kommunala löneförhandlingarna. Det framgick igår söndag när språkröret Gustav Fridolin utfrågades i SVT.

Miljöpartiet har lovat att höja lärarlönerna med 10 000 kronor i månaden under åtta år men nu visade det sig att anslaget om 3,7 miljarder endast räcker till en löneökning om 2 000 kr. Resten ska komma från löneförhandlingarna. Gustav Fridolin

Miljöpartiet har lovat att höja lärarlönerna med 10 000 kronor i månaden under åtta år men nu visade det sig att anslaget om 3,7 miljarder endast räcker till en löneökning om 2 000 kr. Resten ska komma från löneförhandlingarna. 

Idag menar många kritiker att mp vilseleder både lärarna och väljarna. Att finansieringen inte är klar kritiseras av flera politiker och fackliga ledare idag.

I övrigt skötte sig Gustav Fridolin bra och hade svar på det mesta. Mycket av deras politik påminner om Vänsterpartiet, även om miljöpartiet saknar klassperspektiv och inte ser att klyftorna i samhället har ökat mellan rika och fattiga.

Vinster i välfärden och arbetstidsförkortning var andra frågor som fick otydliga svar. Miljöpartiets kongresser har krävt att mp ska gå fram med kravet på en lagstadgad generell arbetstidsförkortning. I utfrågningen svarade han dock luddigt, att även den reformen främst skulle ske genom avtalsförhandlingarna. Han sa även att det inte var framlagt något mp-förslag i valrörelsen om lagstadgad generell arbetstidsförkortning.

Gustav Fridolin (bilden) är en trevlig och talför person. Bilden av honom som en ärlig politiker av en helt ny och annan sort än äldre politiker fick sig dock en törn. När det gällde lärarlönerna och arbetstidsförkortning liknade han mer och mer nidbilden av politikern som säger halvsanningar och sånt som låter bra – motsatsen till en ärlig, fräsch politiker.

Dela den här sidan:

Kopiera länk