artikel

Alla utom Borg vill höja a-kassan

I gårdagens ekonomidebatt på SVT var moderaten Anders Borg den ende som inte ville höja a-kassan, trots att den inte höjts sedan 2002. Ulla Andersson (V) undrade varför Borg vill straffa de arbetslösa. Anders Borg svarade att han satsade hellre på utbildningar än höjd a-kassa.Anders Borg

I gårdagens ekonomidebatt på SVT var moderaten Anders Borg den ende som inte ville höja a-kassan, trots att den inte höjts sedan 2002. Ulla Andersson (V) undrade varför Borg vill straffa de arbetslösa. Anders Borg svarade att han satsade hellre på utbildningar än höjd a-kassa.

I övrigt ljögs det friskt från det borgerliga lägret. Värst var Kd:s Anders Sellström som sa att anslagen till offentlig sektor ökat med 160 miljarder. Martin Ådahl (C) hängde på kråksången och sa att anslagen till offentlig sektor ökat med 10-tals miljarder. Carl B Hamilton (FP) hängde på och ljög friskt om anslagen. Det är en sån valrörelse vi ska få, tydligen, med rena lögner och rena faktafel. Också i den lokala debatten i Järfälla som PRO anordnade i fredags hycklade alliansen om sina politiska insatser och lovade guld och gröna skogar. Det bådar inte gott vare sig för nivån på den återstående valrörelsen eller för röstdeltagandet.

Carl B Hamilton sa vidare att FP vill höja lönen i offentlig sektor och att alla ska ha rätt till heltid. Men alliansen har haft åtta år på sig och tvärtom har antalet deltider och tillfälligt anställda ökat. I vilka kommuner och landsting har FP verkat för högre löner och rätt till heltid? Det är inte trovärdigt vad FP säger. Ulla Andersson tog upp att ojämställdheten mellan könen tvärtom ökat med hela 1830 kr/mån under alliansens tid, enligt Riksdagens Utredningstjänst, som brukar vara ulla-anderssonkorrekta.

Carl B Hamilton sa vidare att FP vill höja lönen i offentlig sektor och att alla ska ha rätt till heltid. Men alliansen har haft åtta år på sig och tvärtom har antalet deltider och tillfälligt anställda ökat. I vilka kommuner och landsting har FP verkat för högre löner och rätt till heltid? Det är inte trovärdigt vad FP säger. Ulla Andersson tog upp att ojämställdheten mellan könen tvärtom ökat med hela 1830 kr/mån under alliansens tid, enligt Riksdagens Utredningstjänst, som brukar vara korrekta.

Ulla tog också upp dagens massarbetslöshet om drygt åtta procent och kritiserade Borg för att hans mål för jobben till 2020 är detsamma som han hade 2006. Hon sa också bland annat:

”Vi vill bygga dubbelt så många hyresrätter än idag, inte minst för att 290 000 unga står i bostadskön. För att klara det vill vi införa ett statligt investeringsstöd för att det ska byggas fler billiga hyresrätter. Skattepengar ska inte gå till riskkapitalister i välfärden utan till det de är avsedda för. Det ska vila på en grund av omtanke och inte girighet. Nio miljarder av våra skattepengar har gått till privata vinster. Varför brinner ni så för riskkapitalister?”

Foto: Anders Borg, Ulla Andersson

PS. OBS! Missa inte Jonas Sjöstedt på SVT Aktuellt ikväll (måndag) kl 21!

Dela den här sidan:

Kopiera länk