artikel

Trevlig sommar!

Nu stänger vi hemsidan för sommaren och återkommer den 4 augusti, detta efter att vi skrivit ca 150 nyheter sedan förra sommaren. Vi avslutar våren med lite klipp ur Dagens Nyheter den 9 juni.

Varför bort med vinsterna i välfärden?

Vi har fått något nytt i Sverige – välfärdsoligarker. DN har granskat de fem största riskkapital- och investmentägda välfärdskoncernerna som fått mångmiljardbelopp varje år av våra skattepengar. Men skattepengarna roffar dom åt sig själva i stor utsträckning och betalar knappt någon skatt alls trots gigantiska vinster som skulle göra vilken företagare som helst illröd av rodnad och kanske avund. De fem största hade en uppskattad vinst på 1,2 miljarder och betalade bara 26 miljoner i skatt, dvs ungefär två procent i skatt. Notera då att den svenska bolagsskatten ligger på 22 procent. Så här skrev DN:

Företag                       Rörelsevinst 2012                              Bolagsskatt 2012

Attendo                      200-250 miljoner (uppskattad)        2,8 miljoner kr

Aleris                          200-250 miljoner (uppskattad)        1,3 miljoner kr

Ambea                        188 miljoner                                                  357 000 kr

Capio                          165 miljoner                                              4,5 miljoner kr

Academedia              378 miljoner                                        17,2 miljoner krIMG_2235

Academedia              378 miljoner                                        17,2 miljoner kr

Vinster i välfärden har redan blivit en stor fråga inför höstens val. Och det är just de mycket låga bolagsskatterna som folk har reagerat på. Stora välfärdskoncerner har tjänat miljardsummor samtidigt som de har använt avancerade ränteupplägg för att slippa betala skatt. Detta är skattepengar som vi betalat som går rakt ned i fickorna på svenska och utländska aktieägare. Pengar som kunde ha inneburit många fler lärare, förskollärare, sjuksköterskor, hemtjänstassistenter, undersköterskor, skolpsykologer, skolvaktmästare, elevassistenter och mycket annat i välfärdssektorn. Men vi ska se till att vinsterna i välfärden fortsätter att diskuteras i valrörelsen. Det är ett löfte!

Bilden: Jonas Sjöstedt under EU-valskampanjen

Dela den här sidan:

Kopiera länk