artikel

Vänstervindar OCH ökande stöveltramp i Europa

En första kommentar till EU-valet dagen efter:

Vänsterpartiet fick 6,3 procent i gårdagens val och har gått fram med cirka 0,7 procent jämfört med förra EU-valet. Vänsterpartiet har gått bra i de tre storstäderna. Bland Järfällaborna har Vänsterpartiet ökat mer än länsgenomsnittet (6,0) och fick 6,8 procent. Vänsterpartiet gick starkast i Norr- och Västerbotten med över 10 procent. Men det har hänt andra saker också i valet.

V, mp och Fi är tillsammans större än Socialdemokraterna. Miljöfrågan och feminismen har varit starka frågor för väljarna. Fi kom in i EU-parlamentet och Miljöpartiet ökade starkt. De mest EU-vänliga partierna har gått kraftigt tillbaka, fp minus fyra procent och M minus fem procent.

Det mest oroande är att extremhögern gått fram i Europa och även i Sverige. 9,8 procent röstade på Sverigedemokraterna som får två mandat i EU-parlamentet. Tittar man på grupperna i EU-parlamentet har det blå blocket med M och Kd har tappat mer än 60 mandat, medan vänstergruppen GUE/NGL där Vänsterpartiet ingår har ökat med 12 platser och övriga grupplösa (här ingår extremhögern) får 125 platser!foto Jonas Sjöstedt

Det mest oroande är att extremhögern gått fram i Europa och även i Sverige. 9,8 procent röstade på Sverigedemokraterna som får två mandat i EU-parlamentet. Tittar man på grupperna i EU-parlamentet har det blå blocket med M och Kd har tappat mer än 60 mandat, medan vänstergruppen GUE/NGL där Vänsterpartiet ingår har ökat med 12 platser och övriga grupplösa (här ingår extremhögern) får 125 platser!

Moderaterna är de stora förlorarna och det var en påtagligt allvarlig och nedstämd Fredrik Reinfeldt som kommenterade valresultatet i TV igår och skyllde på att man är ett regeringsparti. Moderaternas valkollaps ger hopp inför riksdagsvalet och en rödgrön regering. Socialdemokraterna står helt still, men var ändå hyfsat nöjda.

Sammanfattningsvis: EU-valet visar att det går en vänstervåg och en miljövåg genom Sverige liksom feminismen, att de EU-positiva partierna tillhörde förlorarna och att de nationalistiska och rasistiska partierna gick framåt i spåren av ökande klassklyftor, fattigdom och arbetslöshet. Vi måste fortsätta föra kampen mot rasism varje dag, överallt.

Ett stort tack till alla Vänsterpartister i Järfälla som jobbat häcken av sig i EU-valrörelsen, arbetat utanför valstugan, delat ut flygblad, diskuterat med folk, bjudit på glass. En bra övning inför höstens val. Då ska vi öka ännu mer!

Fotnot: Siffrorna ovan är inte helt slutgiltiga. Förtidsrösterna från i söndags räknas just nu.

Bilden: Jonas Sjöstedt tackar alla som deltagit i valrörelsen, för ett bra valarbete och en mycket väl genomförd kampanj!

Dela den här sidan:

Kopiera länk