artikel

Ut med nickedockorna ur EU-parlamentet!

På lördag den 17 maj kl 12-13 kommer Karin Rågsjö till Jakobsberg för att tala på gågatan bredvid Vänsterpartiets valstuga. Karin sitter i Vänsterpartiets partistyrelse. Hemsidan fick en intervju med Karin före torgmötet.

Det verkar som om en del som tidigare röstade nej till folkomröstningen inte vill rösta i EU-valet. Varför ska man ändå rösta? 

–       För att vrida EU åt vänster krävs det att vi som är skeptiska röstar. Just nu är vi med i EU då behöver vi en stark vänster, särskilt när de extrema högerkrafterna i Europa växer och nu mobiliserar inför EU-valet . Att stanna hemma gynnar högern, som alltid har högst röstdeltagande, och Sverigedemokraterna.Karin Rågsjö

–       För att vrida EU åt vänster krävs det att vi som är skeptiska röstar. Just nu är vi med i EU då behöver vi en stark vänster, särskilt när de extrema högerkrafterna i Europa växer och nu mobiliserar inför EU-valet . Att stanna hemma gynnar högern, som alltid har högst röstdeltagande, och Sverigedemokraterna.

Vad vill Vänsterpartiet göra i EU-parlamentet? 

–       Ett av våra mål är att alla i Sverige som arbetar här ska omfattas av kollektivavtal. Idag är det tyvärr så att många som arbetar här till tillfälligt får dumpade löner, som enbart gynnar arbetsgivaren. Vi måste få ett socialt EU som tar ett socialt ansvar. EU har blivit sönderkramat av marknaden långt ifrån omtanke om det bästa för alla människor. Vinsterna går före människovärdet. Nu måste vi tillsammans med andra vänsterkrafter få ett EU som inte gynnar marknaden enbart. Titta på Grekland där misären växer eller Spanien. Ungdomsarbetslösheten är skyhög i många EU-länder. Det måste vi ändra på. Går man inte och röstar så accepterar man hur läget är idag.

Vad menar Vänsterpartiet när ni säger att ni inte vill skicka fler ja-sägare till Bryssel?

–       Vi vill fylla EU med politiker som inte följer med strömmen utan tar parti för de arbetslösa, fattiga och sjuka, som i handling vill stå upp för miljön och inte bara jamsa med. Vi har mycket våld och prostitution i EU-länderna. Även här får det bli slut på att säga en bra sak hemma och sen inte bry sig när det är dags för beslut i EU. Våra svenska EU-parlamentariker måste ta politiskt ansvar och inte nicka när lobbyisterna kommer med sina påtryckningar. Slutligen behöver vi en human flyktingpolitik. De som flyr över haven undan krig o terror ska få en fristad inom EU och inte drunkna i tusental, vilket sker idag. Våra jasägare tycker frågan är viktig men gör ingenting åt situationen. Det här tänker jag tala om på lördag i Jakobsberg.

Bilden: Karin Rågsjö

Dela den här sidan:

Kopiera länk