artikel

Vad vill Vänsterpartiet?

En av våra många nyblivna medlemmar, Kristina Lindgren (bilden), har skrivit en sammanfattning av Vänsterpartiets partiprogram. Så här skriver hon:

”Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti, på ekologisk grund. Partiets mål är att förverkliga ett samhälle grundat på demokrati, jämlikhet och solidaritet. Vänstern vill ha ett samhälle befriat från klass-, köns- och etniskt förtryck. Övertygelsen är att alla människor har samma värde. Det innebär mer makt till folket och välfärd för alla! Internationell samverkan ska grundas på mänskliga rättigheter och demokratins ideal, inte kapitalets intresse av avreglering och nya marknader. Det ska vara hållbar utveckling och rättvis fördelning, gemensamt ägande och ekonomisk demokrati. Det är vänsterpolitikens grunder.Kristina Lindgren

”Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti, på ekologisk grund. Partiets mål är att förverkliga ett samhälle grundat på demokrati, jämlikhet och solidaritet. Vänstern vill ha ett samhälle befriat från klass-, köns- och etniskt förtryck. Övertygelsen är att alla människor har samma värde. Det innebär mer makt till folket och välfärd för alla! Internationell samverkan ska grundas på mänskliga rättigheter och demokratins ideal, inte kapitalets intresse av avreglering och nya marknader. Det ska vara hållbar utveckling och rättvis fördelning, gemensamt ägande och ekonomisk demokrati. Det är vänsterpolitikens grunder.

Socialistiskt parti

Vi lever i en orättvis och orimlig värld. Färre länder blir allt rikare medan flertalet blir allt fattigare. Vi ska sträva efter mänskliga rättigheter och kämpa mot rasism. Vänsterpartiet vill även att momarkin ska ersättas med republik, där statschefen väljs i demokratisk ordning. Staten ska vara religiöst neutral och alla band mellan stat och kyrka ska upplösas.

När det handlar om EU vill partiet se ett helt annorlunda alleuropeiskt samarbete och solidariska, fredliga och jämlika relationer istället för Nato. Miljöproblem och finansiella flöden är globala och därför kan vänstern vara positiva till bindande miniminivåer på dessa områden. Svensk vapenexport ska avvecklas och Sveriges militära alliansfrihet och neutralitet ska bevaras.

Vänsterpartiet vill verka för en arbetstidsförkortning till sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Inom välfärden ska behoven, inte betalningsförmågan, vara avgörande. Privatiseringar och entreprenader innebär ett hot mot den offentliga sektorn.

Feministiskt parti

Vänsterpartiet vill stärka kvinnors ställning. Vi lever i ett samhälle som bärs upp av en maktstruktur grundad på kön och den orättvisa världsordningen slår hårdast mot kvinnor. Därför bör patriarkatet avskaffas!

Ekologisk grund

Kön och klass beskriver människors relationer till varandra, men Vänsterpartiet påminner om att vi samtidigt måste förhålla oss till vår planet, som vi är helt beroende av. Vi lever på en planet med begränsade naturresurser, vilket sätter ramar för vårt handlande.

Vänsterpartiet skriver också i sitt partiprogram att vi människor har påtagit oss ett ansvar för djurs livsvillkor och har möjligheten att förbättra och förändra djurs förutsättningar. All djurhållning skall utgå från att djur är kännande varelser och de ska ges ett gott liv och möjlighet till ett naturligt beteende. Långa djurtransporter ska avskaffas, så kallade djurfabriker samt pälsindustrin avvecklas och onödiga djurförsök avskaffas. Dagens köttkonsumtion som leder till klimatförändringar, skövling av regnskog och överutnyttjande av vatten, måste förändras till mer energieffektiv matkonsumtion baserad på en ökad andel vegetabiliska produkter.”

PS. Imorgon måndag öppnar Vänsterpartiets valstuga på gågatan i Jakobsberg inför EU-valet. Titta gärna förbi och diskutera EU-valet!

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk