artikel

Ovant företag ska driva skola i industriområde

Det privata företaget Thoren-gruppen har ansökt om att få starta en friskola i Veddesta industriområde. De vill använda en indutrilokal, utan tillgång till skolgård, gymanstikutrymmen med mera. Där vill de bedriva undervisning för cirka 100-150 elever. Järfällas borgerliga styre har inget att invända mot en ytterligare etablering av en privat skola i kommunen.

Thorengruppen AB är ett privat välfärdsföretag som med stöd av kommunens skattepengar vill växa i Järfälla. Bolaget ser en möjlighet att göra vinster.

Vänsterpartiet är emot att välfärdsföretag skall förbättra sin lönsamhet och göra vinster med stöd av skattepengar.

Dessa vinster anser Vänsterpartiet istället skall gå till kommunens personal för att därigenom höja kvaliteten i den kommunala verksamheten.

Vänsterpartiet är kritisk till den utveckling som äger rum av privata skolor då dessa med hjälp av skolpengsystemet drar resurser från de kommunala skolorna och ökar segregationen i samhället.181

Vänsterpartiet är kritisk till den utveckling som äger rum av privata skolor då dessa med hjälp av skolpengsystemet drar resurser från de kommunala skolorna och ökar segregationen i samhället.

Vänsterpartiet har gått emot förslaget om en friskola i Veddesta industriområde. Stefan Lindholm, V:s representant i Järfälla Barn- och Ungdomsnämnd har reserverat sig mot beslutet. Varför reserverade du dig?

–          Ja, placeringen av en skola mitt i ett industriområde utan tillgång till skolgård är inte alls lyckad. Jag förstår inte vad alliansen tänker på när de vill placera en skola på det sättet. Dessutom har Thorén-gruppen aldrig tidigare drivit en sån här skola. De saknar helt erfarenhet. Det hela blir ju ett experiment med skolbarnen.

Varför tror du alliansen i Järfälla sagt ja till skolan?

–          Det är en ideologisk fråga. Borgarna vill göra oss alla till kunder och inte längre medborgare. Själv skulle man ju som förälder aldrig vilja ha sitt barn i en expertimentskola i ett industriområde, svarar Stefan (bilden).

Dela den här sidan:

Kopiera länk