artikel

Alliansen i Järfälla: nej till hyresrätter och kultursatsningar

I varje kommun finns en plan för hur marken ska användas kommande år. Var ska det byggas bostäder? Vägar och kollektivtrafik? Industrier? Rekreationsområden och så vidare. I Järfälla pågår just nu arbetet med en översiktsplan fram till år 2030.

Det arbetet har präglats av dialog och en kreativ och bra process. Men problem har uppstått i  slutskedet. Den borgerliga alliansen har plötsligt kastat in nya förslag, antagligen för att man varit oenig tidigare.

Nya, omfattande ändringsförslag som inte var genomdiskuterade eller utskickade före kommunstyrelsesammanträdena har lett till att oppositionen högljutt protesterat och krävt att de nya förslagen skulle bordläggas, vilket också skett.

Efter ytterligare politisk beredning kom så beslutet  i kommunstyrelsen. Bo Leinerdal

Efter ytterligare politisk beredning kom så beslutet  i kommunstyrelsen. 

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet, eftersom man inte tagit hänsyn till Vänsterpartiets förslag till förändringar och kompletteringar i översiktsplanen 2013.

Men det skall också sägas att Vänsterpartiet delar huvudinriktningen för Järfälla som översiktplanen stakar ut. Järfälla skall ”erbjuda bästa möjliga förutsättningar för hållbar utveckling för de som lever och verkar i kommunen”.

Järfälla är i en stark expansionsperiod där stora krav ställs på kommunen.  Det måste byggas flera bra, billiga och klimatsmarta bostäder.  Kommunen behöver planera för blandade boende- och upplåtelseformer.

Vänsterpartiet anser att Järfälla skall vara ett alternativ även för människor som föredrar ett boende som inte kräver en stor kapitalinsats. Ungdomar som inte hunnit spara ihop till en hög kontantinsats skall också kunna bo i Järfälla. Då är hyresrätten ett attraktivt alternativ. Men under den borgerliga alliansens tid vid rodret har andelen hyresrätter minskat i kommunen trots att över 5 000 personer efterfrågar hyresrätter. Därför föreslog Bo Leinerdal (V) att det i översiktsplanen skulle anges att andelen hyresrätter måste öka i Järfälla. Men förslaget avslogs av alliansen.

I en expanderande kommun som Järfälla måste det erbjudas ett brett varierat kulturutbud. De skrivningar som tidigare pekade på vikten av att det byggs upp kultur- och fritidscentra i varje kommundel samt vid Görväln och Säby valde alliansen att förändra, så att avsnittet om kultur i översiktsplanen försvagas.

Vänsterpartiets representant Bo Leinerdal kommenterar att alliansens avvisade vänsterpartiets förslag så här:

–     Arbetet med att ta fram en ny översiktsplan för Järfälla är nu framme vid att kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige den 2 juni skall besluta om framtiden för Järfälla som den beskrivs i översiktsplanen.   Vi vill att andelen hyresrätter i Järfälla måste öka och att ett rikt och varierat kultur- och fritidsutbud är viktiga delar  i Järfällas framtida utveckling.

Bilden: Bo Leinerdal

PS: Imorgon på 1 maj demonstrerar vi med V. Åk in till stan tillsammans med andra vänsterpartister. Vi ses i sista vagnen i tåget som passerar Jakobsberg kl 10.58!

Dela den här sidan:

Kopiera länk