artikel

EU: vinster går före arbetslösa

Malin-Björk-o-Jonas-SjöstedhVarför ska man gå och rösta den 25 maj i EU-valet? Och varför ska man välja just Vänsterpartiets valsedel? Hemsidan redovisar tre skäl till det.

Varför ska man gå och rösta den 25 maj i EU-valet? Och varför ska man välja just Vänsterpartiets valsedel? Hemsidan redovisar tre skäl till det.

EU räddar banker – Vi räddar välfärden

EU har gjort allt för att rädda de spekulerande europeiska storbankerna. Hundratals miljarder har pumpats in där samtidigt som det skett enorma nedskärningar i många EU-länder, som lett till en växande fattigdom i massarbetslöshetens spår. 26 miljoner är arbetslösa i EU. Var fjärde ung människa är arbetslös i EU. Privatiseringarna sveper fram i krisländerna. EU kräver att det gemensamt ägda ska säljas ut. Just nu förhandlas ett frihandelsavtal mellan EU och USA. Det ska ge investerarna skydd om stater inför lagar som skadar deras affärsverksamhet, till exempel ett stopp för vinster i privata välfärdsföretag.

Den ensidiga nedskärningspolitiken måste ersättas med en politik för arbete, klimatinvesteringar och ekonomisk utveckling.

Jämställdhet och kvinnors rätt är inte till salu

I spåren av eurozonens krav på nedskärningar följer otrygga anställningar och diskriminering på arbetsmarknaden. Många kvinnor är beroende av arbetstillfällen i den offentliga sektorn och drabbas när den monteras ner. Kvinnor tvingas sluta jobba eller gå ner till deltid för att ta hand om barn, gamla och sjuka. I hushållens pressade ekonomiska situation ökar våldet mot kvinnor.

I fattigdomen och arbetslöshetens spår växer prostitutionen. I många EU-länder ökar också attackerna mot aborträtten från högerpolitiker. Kvinnor och flickor är till salu på tiotusentals bordeller runt om i Europa, bland annat i EU:s ”huvudstad” Bryssel. Vänsterpartiet är Europaparlamentets bästa feministiska parti – vi har drivit feministiska frågor i EU sedan 1995 och det är ett av få områden i EU där utvecklingen gått framåt.

EU pressar lönerna och försämrar arbetsrätten

Hundratusentals människor lämnar krisen i sina hemländer för att hitta jobb på annat håll. Ofta erbjuds de låga löner och usla arbetsvillkor. Vi anser att alla ska få kollektivavtal och samma rättigheter som svenska anställda. Inom framförallt bygg- och transportsektorn har det vuxit fram en flora av ljusskygga entreprenörer som inte respekterar arbetsrätten. Vi kräver att EU:s lagstiftning ändras så att arbetsrätt och kollektivavtal ska gälla och inte underordnas EU:s ekonomiska friheter, men det vill inte de fyra borgerliga partierna som istället står vakt om storföretagens vinstintressen. Vänsterpartiet försvarar arbetarna, arbetsrätten och fackföreningarna, i Sverige såväl som i EU.

Bilden: Malin Björk, förstanamn på Vänsterpartiets EU-valsedel, och Jonas Sjöstedt

Dela den här sidan:

Kopiera länk