artikel

Monopolkapitalism i moderat tappning

Järfälla behöver en ny modern simhall. Behovet har varit känt sedan länge och det är alla partier överens om. Vänsterpartiet anser att en ny simhall ska vara i kommunal regi. Den styrande alliansen har haft två mandatperioder på sig att fatta beslut om att sätta spaden i jorden. När det nu snart stundar till val har de kommit på att det brådskar. Och det har inneburit oacceptabla oklarheter i den upphandling som den borgerliga majoriteten och miljöpartiet nu genomfört. IMG_1882

Järfälla behöver en ny modern simhall. Behovet har varit känt sedan länge och det är alla partier överens om. Vänsterpartiet anser att en ny simhall ska vara i kommunal regi. Den styrande alliansen har haft två mandatperioder på sig att fatta beslut om att sätta spaden i jorden. När det nu snart stundar till val har de kommit på att det brådskar. Och det har inneburit oacceptabla oklarheter i den upphandling som den borgerliga majoriteten och miljöpartiet nu genomfört. 

Igår beslöt kommunstyrelsen i Järfälla att tilldela Dalkia AB kontrakt och monopol på att bygga och driva simhallen i Jakobsberg. Kommunen överlåter till ett privat, vinstdrivande företag att äga och driva den nya simhallen. Det innebär att inträdespriset kommer att höjas och inkludera den vinst som företaget skall ta ut. Dessutom att kommunen frånsäger  sig inflytande över verksamheten, exempelvis förläggning av bra träningstider för Järfällas föreningar och övriga aktiviteter.

Det enda motivet för att privatisera simhallen är ideologiskt.  Ekonomiska, inflytande och driftsmässiga skäl talar för att kommunen skall äga och driva simhallen.

Så här kommenterar Bo Leinerdal, V:s representant i kommunstyrelsen, beslutet:

–          Det som, utöver privatiseringen av simhallen, är uppseendeväckande är att kommunen ställer ut en borgen på 190 000 000 kr till det privata bolaget. På frågan om det är förenligt med gällande lagstiftning är svaret att det vet vi inte! Det är allvarligt att fatta detta stora upphandlingsbeslut utan att säkerställa att det i alla delar är förenligt med lagstiftning!

–          En annan fråga är det monopol på 15 år som kommunen ställer ut till simhallsägaren. Det kompletteras med att om kommunen efter 15 år vill bygga en simhall, kanske i en expanderad Barkarbystad, så äger simhallsägaren enligt koncessionsavtalet rätt att avyttra simhallen till kommunen. Det innebär att Järfälla kommun under 30 år bakbinder kommande majoriteter. Vänsterpartiet beklagar att alliansen och miljöpartiet i mandatperiodens sista timma överlåter denna viktiga fritid- och kulturverksamhet till ett privat företag.

Bilden: den gamla simhallen i Jakobsberg sjunger på sista versen

Dela den här sidan:

Kopiera länk