artikel

Det går att påverka politiken men kan ta tid

Hemsidan har intervjuat Annica Nilsson, vice ordförande i styrelsen för Vänsterpartiet Järfälla-

Hur länge har du varit intresserad av politik?  

– Jag fick politiken via nappflaskan. Min morfar har varit en politisk förebild för mig. Det som han berättade och förklarade har kommit att växa i betydelse för mig, då som begreppen solidaritet, rättvisa och klassklyftor. Jag kanske inte förstod riktigt som barn men ändå har jag haft en klar bild över vad de handlar om och hur viktiga de är. Feminism har också funnits kring mig när jag växte upp genom att min mamma var feminist.foto Annica Nilsson

– Jag fick politiken via nappflaskan. Min morfar har varit en politisk förebild för mig. Det som han berättade och förklarade har kommit att växa i betydelse för mig, då som begreppen solidaritet, rättvisa och klassklyftor. Jag kanske inte förstod riktigt som barn men ändå har jag haft en klar bild över vad de handlar om och hur viktiga de är. Feminism har också funnits kring mig när jag växte upp genom att min mamma var feminist.

Vad var det som fick dig intresserad?

– I mars 2008 kom jag i kontakt med Jenny Fjäll och Resurs, respekt för sjuka och utsatta i samhället, och under denna tid kämpade jag tillsammans med Resurs mot sjukförsäkringsreformen. Under denna tid så startades Välfärdsmanifestationen och jag har varit delaktig i den föreningen sedan de startade. Med mitt aktiva arbete kring sjukförsäkringen så började jag bli allt mer aktiv inom Vänsterpartiet, men vågade inte ta steget fullt ut att bli medlem förrän i valrörelsen 2010.

Tror du att du kan påverka samhället via politiken?

– Ja, jag tror också på att man som individ kan påverka politiken, det handlar om demokrati. Det går att förändra men ibland kan det ta tid, men mycket handlar om att inte ge upp.

Om du skulle räkna upp de tre viktigaste frågorna för dig, vilka skulle det bli?

– Ingen ska behöva känna sig utanför samhället eller behöva hamna utanför samhället men också att ingen ska behöva leva i en ekonomisk utsatthet.
– Feminism är en del av mig och jag har alltid levt efter att en kvinna ska klara sig själv och kunna stå på sina egna ben utan att behöva vara beroende av en man. Det som en man gör ska en kvinna också få kunna göra.
– Psykiatrin handlar om den nedmontering som skett i det tysta och gruppen som detta har drabbats har svårt att säga ifrån.

Vad är viktigast att driva för frågor i kommunen efter valet i höst?

– Att bygga en kommun för alla, oavsett bakgrund, samhällsklass, etnicitet, funktionshinder, läggning osv. Bostäder är en av huvudfrågorna, då att bygga för alla. Förskolan, och då se över den helt. Här finns det massor att göra, som att skapa en förskola för barnen och åt barnen. Se över grundskolan och gymnasieskolan. Alla har rätt till en bra utbildning och alla har rätt att få gå ut skolan med fullständiga betyg. Vi måste se över hur skolpengen används och då inte utifrån vad som är effektivast för kommunen, utan vad som är effektivast för våra barn och ungdomar. Vi måste satsa på att minska arbetslösheten i kommunen främst för våra ungdomar och vi behöver se över LSS.

Dela den här sidan:

Kopiera länk