artikel

Det går att bygga billiga bostäder

Det går att bygga billiga lägenheter

Bostadssituationen i Sverige är på många håll akut. I Järfälla står över 5 000 personer i kö hos det kommunala fastighetsbolaget JHAB. Sedan 90-talets början har efterfrågan på bostäder varit högre än tillgången. Det har byggts för lite i hela landet sedan det statliga räntestödet respektive investeringsstödet försvann. Och kommunerna bryr sig inte om att sätta gränser för byggkostnaderna och hyrorna när de säljer mark. Det kan vara frestande för många kommuner att enbart få högsta möjliga pris för marken. Prispressen funkar inte så de stora byggbolagen kan bygga till närmast monopolpriser. Men det finns undantag.foto flerfamiljshus

Bostadssituationen i Sverige är på många håll akut. I Järfälla står över 5 000 personer i kö hos det kommunala fastighetsbolaget JHAB. Sedan 90-talets början har efterfrågan på bostäder varit högre än tillgången. Det har byggts för lite i hela landet sedan det statliga räntestödet respektive investeringsstödet försvann. Och kommunerna bryr sig inte om att sätta gränser för byggkostnaderna och hyrorna när de säljer mark. Det kan vara frestande för många kommuner att enbart få högsta möjliga pris för marken. Prispressen funkar inte så de stora byggbolagen kan bygga till närmast monopolpriser. Men det finns undantag.

Ett större hyresrättsprojekt i Halmstad visar att det går utmärkt att bygga goda bostäder med överkomliga hyror och höga arkitektoniska ambitioner. Kommunens fastighetsbolag sätter upp en i förväg fastställd produktionskostnad och den är utgångspunkten för de byggföretag som vill inkomma med anbud.

Ett annat undantag är Fastighetsbolaget Duvkullen som bygger nya hyreslägenheter mitt i centrala Linköping. Hyran för en nybyggd trea ligger på 5 100 kronor. ”Nyckeln är att lägga sig i precis allt och köpa material och hantverkstjänster direkt utan mellanhänder”, säger Jan Jonsson på Duvkullen.

Ännu billigare bygger Esterhouse i Göteborg. Hyran för en trea på 72 kvadratmeter är 5 000 kronor i månaden. Då ingår p-plats, tvättmaskin, torktumlare, uteförråd, värme och hushållsel. Företaget bygger marknära trähus i två våningar istället för höga hus i betong. ”Jag skulle gärna bygga fler billiga hyreslägenheter. Problemet är bara att vi småbyggare diskrimineras vid den kommunala marktilldelningen och av stelbent byråkrati i planprocessen. Fick vi konkurrera på lika villkor skulle bostadsbristen snart vara avskaffad och byggkonstnaderna i Sverige skulle sjunka markant”, menar Woyland Wallin på Esterhouse.

Strax intill Esterhouse hus bygger det kommunala Bostadsbolaget och Egnahemsbolaget lägenheter där hyran för en trea på 75 kvadrat blir 7.500 kronor. Företagen har inte någon egen produktionskapacitet och anlitar NCC och Skanska som entreprenörer.

”Med den konstruktionen är det inte konstigt att det blir dyrt. Egnahemsbolaget ska ha sin marginal och Skanska och NCC, som dominerar byggmarknaden för bostadsrätter och dessutom är stora privata fastighetsägare, har knappast någon anledning att hjälpa allmännyttan att bli prispressande. De är ju konkurrenter”, säger Juri Lutz, tidigare kanslichef på byggkostnadsdelegationen.

Vänsterpartiet Järfälla anser att Järfälla kommuns allianspolitiker  och JHAB borde ta sig en titt på exemplen i Halmstad, Linköping och Göteborg. Det är ingen naturlag att hyrorna och byggkostnaderna närmast skenar. Det GÅR uppenbarligen att bygga billigare, men då måste den politiska viljan finnas!

Källa: Dagens Arbete

Dela den här sidan:

Kopiera länk