artikel

Hundratals elever ut i kylan

Enligt anhöriga till tidigare personal och föräldrar som hört av sig finns det stora brister i den omorganisation som sker av före detta Kvarngymnasiet. När det individuella programmet startade på Kvarngymnasiet stod eleverna i centrum. Man ville ge eleverna lugn och trygghet och bättre förutsättningar än de haft i tidigare klasser att lära sig mer. Personalen och ledningspersonalen var besjälade av att göra det bästa möjliga för sina elever.IMG_1880

Enligt anhöriga till tidigare personal och föräldrar som hört av sig finns det stora brister i den omorganisation som sker av före detta Kvarngymnasiet. När det individuella programmet startade på Kvarngymnasiet stod eleverna i centrum. Man ville ge eleverna lugn och trygghet och bättre förutsättningar än de haft i tidigare klasser att lära sig mer. Personalen och ledningspersonalen var besjälade av att göra det bästa möjliga för sina elever.

Detta är helt förändrat idag. Det är bara ekonomin som styr och den styrs från den politiska ledningen i kommunen. Det är inskränkningar inom elevården och resurserna minskar för de svagaste eleverna .Nu ska eleverna på det individuella programmet ges ett år att läsa upp sina övriga ämnen så att de kan gå i ”vanliga” gymnasieklasser.

Det här är elever som kanske befinner sig på en femteklassares nivåer kunskapsmässigt och det är orimligt att de ska klara att läsa upp ämnena under ett år. Och vad händer sen? Den information som gått ut från kommunen är att ”någon annan fåt ta över”. Vem som ska ta över ansvaret för eleverna? Inget svar.

Kvarnskolan ska stängas till sommaren 2014, för att ge plats åt bland annat elever från Tallbohovsskolan som ska flyttas dit, är  det tänkt. De som drabbas hårdast av detta är det individuella alternativet, där det finns en hel del elever med olika diagnoser. Det handlar om ett hundratal elever som nu lämnas utan det stöd de haft på Kvarnskolan. Försvinner gör också de guldkorn som personalen under många år byggt upp: snickeriverkstaden, bilverkstaden och båtutbildning. De ska säljas till högstbjudande, när penningen styr och inte pedagogiken.

Personalen har protesterat och påtalat farhågor med denna nedmontering för den här elevgruppen.Skolledningen har då sagt att inga försämringar ska ske, men resultatet är en total kursändring, där dessa elever lämnas i sticket. Personalen och föräldrar har möts av lögner och känt sig utfrusna under hela denna process. Beslut tas utan att informera. En hel elevgrupp drabbas och en desillusionerad grupp personal känner sig maktlösa.

Det luktar gammal svensk skola från 1800-talet lång väg, när det gäller relationen lärare – ledning. En del personal har också valt att lämna skolan – Skolan är förstörd och det har varit en hemsk situation, säger en före detta personal. Liksom mycket annat stärker detta bilden av Järfälla kommun som Den Tysta Kommunen, som vi tidigare skrivit om på hemsidan. Idag styr alliansen och i praktiken moderaterna och medborgarna får inget veta. Nu behövs det en ny politisk ledning i Järfälla och en ny attityd gentemot lärarna, lärandet, elever och föräldrar. Detta är inte den enda skolan som haft likartade problem. Och allmänheten måste få veta vad som sker i kommunen!

Rösta rätt i höstens kommunalval, hälsar föräldrar som hemsidan talat med.

Dela den här sidan:

Kopiera länk