artikel

Moderaterna – det nya monopolpartiet

Det parti som alltid säger sig kämpa för konkurrens och valfrihet, moderaterna, begränsar nu konkurrensen helt och inför monopol på livsmedelsförsäljning för ICA Maxi i Barkarbystaden. Det är moderatledaren Cecilia Löfgreen och Järfälla kommun som tagit initiativ till det hårt kritiserade avtalet som ger ICA Maxi monopol i hela tio år, allt enligt Dagens Nyheter den 22 februari. Håller moderaterna i Järfälla på att helt tappa greppet inför den förväntade valförlusten i höst? Och vad säger Konkurrensverket, svensk lagstiftning och juristerna på Näringsdepartementet?

–          Det är frågan om det ens är lagligt, säger Lars Bergstig i folkpartiet som har reserverat sig mot avtalet.

Och vad säger Axfood, Coop, Hemköp och de mindre livsmedelsbutiksägarna om att bli helt utestängda under tio år från en marknad om cirka 10 000 dagliga livsmedelskonsumenter?

Enligt moderaten Cecilia Löfgreen fick kommunen ingen kompensation alls för denna begränsning. Och märk väl, det var inte ICA Maxi som ställde detta som villkor för etableringen, det var kommunen. Det luktar ugglor i mossen lång väg!

Några som ändå måste vara nöjda är ICA Maxi men också Barkarby Gate Fastigheter som har ansvaret för att hyra ut sina lokaler i Barkarby. För konsumenterna innebär avtalet att valfriheten försvinner och att ICA Maxi genom monopolet kan sätta sina priser som de vill. Man kan förvänta sig att den entreprenör som får öppna ICA Maxi kommer att göra en rejäl övervinst varje år i tio år.

En präktigare skandal i inledningen av valrörelsen i Järfälla har man svårt att tänka sig! Så här kommenterar Bo Leinerdal (V) det kritiserade avtalet:

–          Vänsterpartiet var emot att sluta ett avtal om ytterligare handelsetableringar i detta kvarter. Vi vill istället ha en större andel bostäder. Att kommunen i ett tilläggsavtal skapar monopol för ICA under 10 år har ifrågasatts om det är förenligt med lagstiftningen. Ett liknande förfarande har kommunen vid upphandlingen av ny simhall. Där erbjuds den privata aktören ett långsiktigt monopol för den verksamheten. Vänsterpartiet föreslog att kommunen skall driva simhallen.IMG_1757

–          Vänsterpartiet var emot att sluta ett avtal om ytterligare handelsetableringar i detta kvarter. Vi vill istället ha en större andel bostäder. Att kommunen i ett tilläggsavtal skapar monopol för ICA under 10 år har ifrågasatts om det är förenligt med lagstiftningen. Ett liknande förfarande har kommunen vid upphandlingen av ny simhall. Där erbjuds den privata aktören ett långsiktigt monopol för den verksamheten. Vänsterpartiet föreslog att kommunen skall driva simhallen.

–          Jag tycker kommunen agerar olämpligt och har därför ställt en interpellation, längre fråga, till kommunstyrelsen ordförande moderaten Cecilia Löfgreen. Jag frågar henne:

–          Mot bakgrund av dessa två fall frågar jag Cecilia Löfgreen om hon vill ta initiativ för att en grundlig undersökning om dessa avtal är förenlig med gällande lagstiftning?

–          -Innebär det givna monopolet för livsmedelshandel att det ej kan etableras ett mindre ”närlivs” i kvarteret?

–          -Finns det fler planer på  att i avtal med privata exploatörer detaljreglera marknaden?

–          -Kan du tänka dig att då förutsättningar förändrats då kommunen, genom utbyggnaden av tunnelbanan,  kommer att växa med fler Järfällabor ompröva de aktuella avtalen så att monopolsituationen upphör?

Interpellationen skall diskuteras på kommunfullmäktige måndag den 3 mars. Kommunfullmäktiges möten är öppna för allmänheten.

Bilden: Här på Barkarbyfältet ligger marken där moderaterna inför monopol för ICA Maxi

Dela den här sidan:

Kopiera länk