artikel

Skolpengen som blev till vinst

Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan (IES), gjorde nyligen en reavinst på 690 miljoner kronor när hon sålde 75 procent av skolan till ett amerikanskt riskkapitalbolag. Det fick folkpartisten och ordföranden i Järfällas Barn- och Ungdomsnämnd Bo Winander att skriva en debattartikel till Svenska Dagbladets debattsida för en månad sedan. 

Han skrev bland annat att: ”Vi har ett problem när skolpengen inte fullt ut används till eleverna. Om hela skolpengen inte kommer IESs elever till del är det rimligt att dra slutsatsen att skolpengen för skolan är alltför hög.”IMG_1859

Han skrev bland annat att: ”Vi har ett problem när skolpengen inte fullt ut används till eleverna. Om hela skolpengen inte kommer IESs elever till del är det rimligt att dra slutsatsen att skolpengen för skolan är alltför hög.”

Bo Winander håller inte med om att det inte är ett problem  med vinsten i IES. Han tror att eleverna där säkert har nytta av mindre klasser och bättre betalda och behöriga lärare och att det är möjligt med nuvarande skolpeng. Men då minskar förstås vinsten eller kanske försvinner helt, vilket skulle gagna eleverna.

I en replik några dagar senare i samma tidning skrev en överraskad Barbara Bergström att hon är stolt över vad de åstadkommit med IES. Ja, nöjd borde hon väl vara över de 690 miljonerna i reavinst! Hon konstaterade också att utan rätten att skapa vinst så skulle inte IES i Järfälla eller i de övriga 20 IES-skolorna i Sverige existerat. Lite avslöjande att vinsten är drivkraften och att det viktigaste inte är en god kvalitet på utbildningen för eleverna!

Idag tycker en majoritet av svenska folket att vinster i välfärden inte borde tillåtas. Det är hedervärt av en folkpartist att uttrycka samma sak i motsats till sitt moderparti och sin regering. Men det enda partiet som driver frågan om att avskaffa vinsterna i välfärden är Vänsterpartiet.

Och vill du bidra till att opinionsbilda mot vinsterna i skolan och välfärden här i Järfälla, så kontakta Vänsterpartiets välfärdsgrupp, Elisabet Jones, på mailadressen [email protected]

Dela den här sidan:

Kopiera länk