artikel

Nämndordförande tvingades bordlägga

foto Göran Hillman

En fråga som kommit upp på Kultur- och Fritidsnämnden är vem som ska vara huvudman för Brukets Skidanläggning i Brukets Friluftsområde. På vintern bedrivs utförsåkning i en 300 meter lång skidbacke. Den ägs av kommunen, har många besökare och drivs i samarbete med Järfälla Alpina Klubb. Friluftsfrämjandet hjälper till med skidskola. Kommunen har anslagit mycket pengar för att höja backen, sätta upp liftar och så vidare. På sommaren är det andra aktiviteter. Anläggningen har fungerat mycket bra.

Det har aldrig framförts någon kritik mot skötseln eller diskuterats några alternativ. Alliansregeringen har dock infört en ny möjlighet att privatisera offentliga verksamheter genom den så kallade utmaningsrätten. Utmaningsrätt innebär att privata aktörer kan utmana kommunen i att driva en verksamhet. Kommunen ska då utvärdera om verksamheten får upphandlas. Utmanaren har ingen garanti att få uppdraget utan får konkurera med andra leverantörer

På senaste nämndmötet i Kultur- och Fritidsnämnden i Järfälla den 4 december hade ordföranden Lennart Nilsson bjudit in en person som ville utmana kommunen på driften av Skidbacken. Personen hade registrerat ett bolag dagen före nämndsammanträdet. Först nekade Lennart Nilsson till att det var han själv som bett personen att utmana kommunen, men till slut framkom det att det var Lennart Nilssons idé. Vilken relation Lennart Nilsson har med den inbjudna personen framgick inte. Frågan om jäv för ordföranden borde ha diskuterats.

Göran Hillman (V) begärde då ordet och argumenterade för en bordläggning, vilket också beslutades  efter en viss turbulens, och att kommunjuristen ska komma på nästa nämndmöte och ge sin syn på ärendet. En ordförande kan inte, enligt Vänsterpartiet, uppmana en utomstående intressent att utmana den egna verksamheten.

Vänsterpartiet har annonserat och affischerat på temat Järfälla som den tysta kommunen. Nu fick vi ytterligare belägg för detta. Allmänheten får inte veta vad som händer i de olika politiska nämnderna och det är allvarligt ur demokratisynpunkt. Hemsidan återkommer efter nästa nämndmöte i Kultur- och Fritidsnämnden.

Bilden: Göran Hillman (V)

PS. Idag lördagen den 8 februari har Vänsterpartiet Järfälla års möte. Alexander Bengtsson från EXPO talar om rasismen. Medlemmar och sympatisörer är välkomna kl 15 till ABF, Riddarplatsen 36 i Jakobsberg.

Dela den här sidan:

Kopiera länk