artikel

700 personer söker lokal

Vänsterpartiet Järfälla bjöd in Järfällas islamska förening till sitt medlemsmöte i veckan. De berättade att de disponerar en gammal förskola på Söderhöjden där det är trångt och fullt av aktiviteter varje dag och kväll. De hjälper till med läxläsning med barn, introducerar nyanlända, kontaktar myndigheter, hjälper till med blanketter, har speciella aktiviteter för kvinnor. 10-15 procent av verksamheten är religiös, resten är social och mycket är sånt som egentligen kommunen borde stå för men som nu sköts ideellt av föreningen. Hemsidan fick en intervju med föreningens ordförande, Abdullahi Sheikh Abdi.IMG_1731

Vänsterpartiet Järfälla bjöd in Järfällas islamska förening till sitt medlemsmöte i veckan. De berättade att de disponerar en gammal förskola på Söderhöjden där det är trångt och fullt av aktiviteter varje dag och kväll. De hjälper till med läxläsning med barn, introducerar nyanlända, kontaktar myndigheter, hjälper till med blanketter, har speciella aktiviteter för kvinnor. 10-15 procent av verksamheten är religiös, resten är social och mycket är sånt som egentligen kommunen borde stå för men som nu sköts ideellt av föreningen. Hemsidan fick en intervju med föreningens ordförande, Abdullahi Sheikh Abdi.

 Vad är målet för föreningen just nu?

–          För oss är det viktigast med kvinno- och ungdomsfrågor på Söderhöjden. Vi ser att deras frågor måste lyftas. Vi vill ge våra ungdomar en vettig sysselsättning och förebygga vandalisering och förstörelse. Vi ordnar fotbollsmatcher och träning, utflykter med mera. Vi deltar i nattvandringar för att skapa lugn och trivsel. Vi har särskilda aktiviteter enbart för kvinnor och då kommer flera hundra kvinnor.

–          Men vårt största problem är att vi är alldeles för trångbodda i den lokal vi har idag och hittills har vi inte fått någon hjälp av kommunen och Järfälla Hus med ny lokal. När vi har fredagsbönen får inte alla plats i det större rummet utan medlemmar får be i korridorer, angränsande rum och så vidare. En gång när vi hade en religiös högtid lade vi ut mattor på fotbollsplanen på Söderhöjden och 800 personer bad tillsammans utomhus.

Hur fungerar det med skolgången?

–          Om man kommer ny till Sverige så behöver man hjälp med många saker, men framförallt med språket. Idag erbjuds våra barn bara tre månaders introduktion i svenska och sedan ska de in i klasser med lärare som ibland bara pratar svenska. Det förstår alla att det blir svårt för barnen att hänga med. Vi skulle vilja att barnen får en längre introduktion i svenska och att det anställs stödlärare för de elever som behöver det. Nu talas det om förändringar på Tallbohovskolan. Vi har inte blivit tillfrågade vad vi tycker om detta och om hur skolan funkar. Vi är lite missnöjda med det, kan man säga!

Bilden: Abdullahi Sheikh Abdi

Dela den här sidan:

Kopiera länk