artikel

Vänsterpartiets kongress har börjat

Idag vid lunchtid inleddes V-kongressen i Stockholm med tal av Jonas Sjöstedt. I sitt inledningstal och på den efterföljande presskonferensen sa han bland annat att:

– Vänsterpartiet har tidigare varit lite dåliga på att prioritera bland alla våra förslag. Inför valet i höst har vi prioriterat att föra fram frågan om att vi inte vill ha några vinster i välfärden. Och det har lönat sig. Idag är till och med borgerliga ministrar som Anders Borg och andra ute i frågan och är kritiska till att riskkapitalister är inne i välfärden. Det är bara Annie Lööf som fortfarande vill ha kvar riskkapitalisterna där.foto Jonas Sjöstedt

– Vänsterpartiet har tidigare varit lite dåliga på att prioritera bland alla våra förslag. Inför valet i höst har vi prioriterat att föra fram frågan om att vi inte vill ha några vinster i välfärden. Och det har lönat sig. Idag är till och med borgerliga ministrar som Anders Borg och andra ute i frågan och är kritiska till att riskkapitalister är inne i välfärden. Det är bara Annie Lööf som fortfarande vill ha kvar riskkapitalisterna där.

– Men vi ser inga konkreta förslag i riksdagen ännu från de andra partierna, det är bara prat. Vi har vunnit den politiska debatten om vinster i välfärden. Men vi har naturligtvis även andra frågor som vi kommer att föra fram, som att vi vill se förbättringar när det gäller anställningsfrågor, feminismen, klimatfrågan, bostadsfrågan och annat.

– Vi vill gärna sitta i en regering men vi nöjer oss inte med kosmetiska förändringar av vinstfrågan och vi sätter oss inte i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik. Vi måste kunna visa att det blir skillnad med oss i regeringsställning. Vänsterpartiet är det enda parti som inte vill ha något borgerligt parti i regeringen efter valet. För vi kan se skillnad på höger och vänster!

Bilden: Jonas Sjöstedt

Delar av kongressen kommer att direktsändas på SVT Forum under helgen. I nästa inlägg här på hemsidan kommer du att få en kort rapport när kongressen är slut på söndag, av Annica Nilsson, Vänsterpartiet Järfällas ombud på kongressen

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk