artikel

Ny privatiserad simhall i elfte timmen

På Järfällas kommunstyrelses möte i december reserverade sig Vänsterpartiets ledamot Bo Leinerdal mot planerna på en ny privatiserad simhall med långtidskontrakt. Bo Leinerdal skriver bland annat så här i sin reservation: Foto Bo Leinerdal

På Järfällas kommunstyrelses möte i december reserverade sig Vänsterpartiets ledamot Bo Leinerdal mot planerna på en ny privatiserad simhall med långtidskontrakt. Bo Leinerdal skriver bland annat så här i sin reservation: 

Järfälla behöver en ny modern simhall.  Behovet har varit känt sedan länge och om det finns det politisk enighet.

Den styrande alliansen har haft två mandatperioder på sej att fatta beslut om att sätta spaden i jorden. När det nu snart stundar till val har de kommit på att det brådskar. Och det har inneburit oacceptabla oklarheter i det upphandlingsunderlag som den borgerliga majoriteten och miljöpartiet nu beslutat om.

Beslutet innebär att simhallen privatiseras. Kommunen överlåter till ett privat, vinstdrivande företag att äga och driva den nya simhallen.

-Det innebär att inträdespriset kommer att höjas och inkludera den vinst som företaget skall ta ut.

-Kommunen frånsäger sig inflytande över verksamheten, exempelvis förläggning av bra träningstider för Järfällas föreningar och övriga aktiviteter.

-Den privata simhallen får monopol genom att kommunen lämnar garantier till simhallsägaren att ingen ny simhall kommer att byggas inom 15-30 år.

-Kommunen lämnar en borgen till det privata företag som skall äga och driva simhallen. Denna borgen innebär lägre kapitalkostnader vilket är en kommunal subvention till företaget. Om detta är förenligt med gällande lagstiftning är oklart.

Det enda motivet för att privatisera simhallen är ideologiskt.  Ekonomiska, inflytande och driftsmässiga skäl talar för att  kommunen skall äga och driva simhallen. Vänsterpartiet beklagar att alliansen och miljöpartiet i mandatperiodens sista timma överlåter denna viktiga fritid- och kulturverksamhet till ett privat företag.

En kommunalt ägd och driven simhall skulle kunna fortsätta med rimliga inträdespriser, bra tillgång för föreningar på deras villkor samt att utveckla verksamheten för att möta järfällabornas behov.

Istället borde Kommunstyrelseförvaltningen ges i uppdrag att ta fram förfrågningsunderlag för byggande av ny simhall, utifrån förutsättningarna att Järfälla kommun ska äga och driva simhallen och sträva efter att möta föreningars och medborgares behov och önskemål.

Bilden: Bo Leinerdal

Dela den här sidan:

Kopiera länk