artikel

Så mörkläggs en politik

Förtroendet för partiledaren är allt. Om man tonar ned sin högerpolitik och använder sig av socialdemokratiska attribut, så blir kampen närmast en fråga om förtroende. Så har Fredrik Reinfeldt lyckats vinna två val i rad trots att opinionen snarare gått åt vänster. Det skriver Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler om innehållet i sin nya bok på DN Debatt idag. Boken ”Reinfeldteffekten. Hur Nya Moderaterna tog över makten i Sverige och skakade Socialdemokraterna i grunden” kommer ut den 22 november.foto Aron Etzler

Förtroendet för partiledaren är allt. Om man tonar ned sin högerpolitik och använder sig av socialdemokratiska attribut, så blir kampen närmast en fråga om förtroende. Så har Fredrik Reinfeldt lyckats vinna två val i rad trots att opinionen snarare gått åt vänster. Det skriver Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler om innehållet i sin nya bok på DN Debatt idag. Boken ”Reinfeldteffekten. Hur Nya Moderaterna tog över makten i Sverige och skakade Socialdemokraterna i grunden” kommer ut den 22 november.

Många politiska förståsigpåare på den borgerliga kanten hävdar att förklaringen till moderaternas framgångar är att egoismen har ökat i samhället. Men i valet 2010 tyckte fler än tidigare att det var viktigt med ett socialt skyddsnät, höga skatter och att välfärden inte borde privatiseras. Och trots att Reinfeldt försökte framställa sig som närmast socialdemokratisk, så sänkte man skatterna på ett historiskt sätt och genomförde de mest omfattande privatiseringarna någonsin, skriver Etzler.

Reinfeldt har velat sudda ut skillnaderna mellan höger och vänster, för att sedan kunna tävla i regeringsduglighet, kompetens och förtroende. Politikens fokus har skiftat från politiska förslag till en fråga om person. Därför har man också understrukit Perssons bufflighet och trötthet i valet 2006 och Sahlins slarv och brist på erfarenhet i valet 2010, medan Reinfeldt  framställts som ansvarsfull, beprövad och ungdomlig. Och det finns en risk att förtroendefrågan än en gång segrar i nästa val, om Löfven framställs som obeslutsam och hopkopplas med Göran Persson och Mona Sahlin. En bok som rekommenderas!

Bilden: Aron Etzler

Dela den här sidan:

Kopiera länk