artikel

Kronjuvelen som försvann

Journalisten Mats Wingborg presenterade igår för första gången antologin ”Slaget om den likvärdiga skolan”, på V Järfällas debattkväll om skolan på biblioteket i Jakobsberg. Boken är så färsk att den först finns i bokhandeln nästa vecka (Katalys förlag). Hemsidan fick en intervju med Mats efter debattkvällen.

Vilket bemötande fick din inledning?

– Det var roligt, tycker jag och det blev rätt mycket diskussioner om skolan, om kommunaliseringen, klasstorlekar, om hur skolan har segregerats och att opinionen svängt i frågan om aktiebolagsskolor och vinster. Enligt flera undersökningar är idag drygt 60 procent av svenska folket emot vinster i välfärden.

Bör aktiebolagsskolorna avvecklas?

– Självklart! Man kan tänka sig en avvecklingsperiod. Förlaget Katalys och de sex LO-förbund (6F) som står bakom boken kommer att presentera mer exakta förslag på hur det bör gå till under hösten.

Du sa att skolan tidigare var kronjuvelen i den svenska välfärden?

– Ja, tanken om den likvärdiga skolan som en mötesplats för elever med olika bakgrund har försvunnit. Idén att skolan skulle ha en viss kompensatorisk effekt mellan olika elever har försvunnit. Främst är det LO-barnen som drabbas. Det var faktiskt liberalerna som stod för den idén tidigare. Väldigt många människor är idag upprörda över att eleverna inte längre har samma möjligheter.

Varför har opinionen svängt?

– När Jan Björklund kom med sina skolreformer togs arbetarrörelsen på sängen. Idag är det så uppenbart att de reformerna har lett till att både kunskapsnivån och likvärdigheten har gått utför. Det har kommit larm på larm. Att en friskola bara kan stänga från en dag till en annan och ställa eleverna på bar backe. Många är bekymrade över det.

Förutom i bokhandeln kan boken också beställas från förlaget Katalys. Bilderna: V-inkastare utanför biblioteket före mötet samt Mats Wingborg.Två aktivisterfoto på Mats Wingborg

Förutom i bokhandeln kan boken också beställas från förlaget Katalys. Bilderna: V-inkastare utanför biblioteket före mötet samt Mats Wingborg.foto på Mats Wingborg

Dela den här sidan:

Kopiera länk