artikel

Vandaliseringen av minnemärket ”Ecomemoria”

Jorden runt planteras idag ”levande minnesmärken” till minne av offren för militärkuppen. På initiativ av Vänsterpartiet i Järfälla och med stöd av Kommunfullmäktige, planterades det första minnesmärket ”Ecomemoria” i Sverige, den 10 september vid Kvarnbacken i Jakobsberg.
Ecomemoria skapades som en del av arbetet för att försöka läka de mänskliga och de ekologiska såren efter år av militärdiktatur i Chile.

I helgen blev det känt att Ecomemoria blivit vandaliserat av ett antal okända personer. Man har huggit ner planterade träd och förstört namnplakat som föreningen Ecomemoria i samarbete med Vänsterpartiet och ABF satt upp.

– Det är avskyvärt att någon kan göra något så respekt- och huvudlöst. Denna minnesplats är att liknas vid en kyrkogård där var och en av dessa träd symboliserar personer som mördats eller spårlöst försvunnit under den brutala militärkuppen i Chile 1973, säger Göran Hillman, gruppledare och kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Järfälla.

Tiotusentals politiskt och fackligt aktiva förföljdes, torterades, avrättades, mördades eller försvann under Pinochets militärregim. Minst 3 500 människor dödades. 1 500 är fortfarande spårlöst försvunna. Tiotusentals människor tvingades i exil.

– För många av våra chilenska vänner symboliserade denna plats ett ”levande minne” som såväl en hyllning till diktaturens offer som ett levande vittnesbörd för framtida generationer, säger Göran Hillman.

För mer information, kontakta Göran Hillman (v) på 070-491 71 70 eller Berivan Öngörur, politisk sekreterare på [email protected] eller 08-580 285 56

Dela den här sidan:

Kopiera länk