Nyheter

Konsekvenserna för klimatet måste vägas in i alla ärenden

På måndag ska kommunfullmäktige fatta beslut om Vänsterpartiets motion om att i alla ärenden göra en miljö- och klimatkonsekvensanalys. På samma sätt som det idag alltid görs en barnkonsekvens- och ekonomisk analys. Och att sedan låta dessa analyser ligga till grund för beslut som fattas. När vi befinner oss i en eskalerande klimatkris och Sverige missar 14 av Naturvårdsverkets 16 miljömål känns detta högst rimligt.  Det är vi skyldiga våra barn, barnbarn och alla kommande generationer.

Få känner säkert till att Järfälla kommun sedan två år tillbaka har en koldioxidbudget, framtagen av Uppsala universitet.  Den anger vad kommunen måste göra för att följa sin del av Parisavtalet. Där i står att  1,5 graders målet inte längre anses realistiskt att uppnå ,och för att ha en chans att klara 2-gradersmålet måste kommunen omedelbart sänka utsläppen av växthusgaser, initialt med 10 procent och snabbt komma upp i 15 procents årliga utsläppsminskningar. Det förstår säkert de flesta att vi inte är i närheten av att uppfylla. Det har gått två år då kommunen inte lyckats leva upp till det som forskarna skriver är nödvändigt. Ju längre vi fortsätter att inte göra tillräckligt desto mer måste vi minska utsläppen per år. Och sannolikheten att lyckas minskar snabbt.

Detta till trots skriver kommunstyrelseförvaltningen i sitt svar på motionen att de anser att de föreslagna åtgärderna redan görs, att klimat- och miljöpåverkan redan lyfts fram i beslut,  och rekommenderar därmed att motionen lämnas utan åtgärd.

Jag hoppas att kommunfullmäktige förstår vikten av att ta dessa frågor på det allvar de förtjänar och därmed bifaller motionen om att göra en miljö- och klimatkonsekvensanalys i alla ärenden.

I mitt inre hör jag Greta Thunbergs röst från talet i FN 23 september, när hon säger att ”Alla framtida generationers ögon är på er. Om ni sviker oss kommer vi aldrig att förlåta er.

Motionen går att läsa här

Thomas Stenholm

 

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk