Nyheter

Therese, internfeministiskt ansvarig

Therese Johansson gick med i Vänsterpartiet för ungefär ett år sedan. Just nu är hon inne på upploppet på en master i socialantropologi. På partiföreningens årsmöte i februari valdes hon in som ledamot i styrelsen och nyligen valdes hon till internfeministiskt ansvarig i föreningen.

Varför behövs en sådan roll?
För att vara trovärdiga som ett feministiskt parti behöver vi också vara medvetna om och jobba med interna könsmaktstrukturer. Vänsterpartiet är en del av samhället och inte befriat från de maktordningar och strukturer som präglar resten av samhället. Att luckra upp och bryta ner patriarkala strukturer tar tid och kraft och är ett arbete som måste göras gemensamt och långsiktigt. Att ha ett feministiskt perspektiv med i såväl sakpolitiken som i partikulturen är ett gemensamt ansvar. Till dess det blivit lika självklart som klassanalysen att också ha en feministisk analys behöver vi ändå ha personer på alla nivåer i partiet som tar ett särskilt ansvar för att påminna om och se till att det arbetet prioriteras.

Vad vill du uppnå i den här rollen?
Jag vill att vänsterpartiet och vår partiförening ska vara en trygg och inspirerande plats för alla medlemmar och att vi allihopa ska kunna gå från möten och andra partiaktiviteter och känna oss stärkta. För att det ska kunna vara så behöver vi bryta ner de skadliga maktordningar som begränsar oss. Könsmakordningen är en, men absolut inte den enda, av dessa.

Har du någon strategi?
Det behöver finnas tydliga och effektiva strukturer för att stärka kvinnliga partimedlemmar och aktivister i sitt arbete. Vi behöver ständigt förebygga att kvinnor bränns ut av att kämpa i motvind mot manliga härskartekniker och sexistiska praktiker som håller oss tillbaka. Den kraften som det ibland tar i anspråk att nå fram och tas på allvar som kvinna ska i stället kunna läggas på sakpolitiskt arbete, då tror jag att vi kommer att bli ett starkare parti som kan göra ännu mer bra politik.

Dela den här sidan:

Kopiera länk