Nyheter

För att vi aldrig får glömma

Vänsterpartiet lämnar idag, på dagen åttio år sedan Kristallnatten, in följande motion till kommunfullmäktige.

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 gick tyska nazister till massatack och mördade 400 judar, brände ner 267 synagogor, och slog sönder 7500 butiker. Denna natt har blivit känd som Kristallnatten och var kulmen på förföljelsen som benämns novemberpogromen. Kristallnatten följdes av ökad ekonomisk och politisk förföljelse av judar och ses av historiker som inledningen till Förintelsen.

Idag sprider sig unkna idéer om att vi människor kan delas upp utifrån vart vi kommer ifrån och att mångfald är något ont och skadligt. Samma idétradition anser att grunden till alla samhällsproblem är det mångkulturella samhället, det vill säga människor med annan härkomst bär skulden till bostadsbrist, otrygghet med mera. Kort sagt, främlingsfientlighet och rasism har idag fått ett ökat utrymme i Sverige och Järfälla.

På årsdagen av Kristallnatten genomförs årligen manifestationer till minne av nazismens offer. Manifestationerna uppmärksammar den rasism, nynazism, antisemitism och nyfascism som finns i dag.  Människor i flera delar av Sverige genomför manifestationer, tysta fackeltåg eller demonstrationer.

Vi får aldrig glömma nazismens illgärningar och rasismen som följer i dess spår. Därför menar vi att Järfälla kommun bör ta initiativ att i samverkan med civilsamhället årligen uppmärksamma Kristallnatten. Det kan ske genom olika aktiviteter såsom seminarier kring nazism, antisemitism och rasismens konsekvenser, publika ljusmanifestationer mm. Principen om alla människors lika värde och att mångfald är en tillgång för vår kommun är utgångspunkt för aktiviteterna.

Det bör vara en uppgift för kommunens demokratiutvecklare att i samråd med olika aktörer utarbeta och genomföra aktiviteter som engagerar hela kommunen.

Vänsterpartiet föreslår att Järfälla kommun tar initiativ till att i samverkan med civilsamhället årligen uppmärksamma Kristallnatten genom aktiviteter som upplyser och samtalar om nazismens illgärningar och rasismens förödande konsekvenser.  

Dela den här sidan:

Kopiera länk