Nyheter

Sjukhusets framtid på landstingsfullmäktiges dagordning, igen

 

Idag (5 december) är frågan om utförsäljning av Jakobsbergs sjukhus åter igen med på landstingsfullmäktiges dagordning. Vi inledde dagen med att dela ut flygblad med information om sjukhuset till landstingsledamöterna när de anlände till landstingshuset på Kungsholmen. Därefter överlämnade vi en namninsamling mot försäljning till Vänsterpartiets oppositionslandstingsråd Håkan Jörnehed för vidarebefordran till ansvarigt landstingsråd när frågan om sjukhuset kommer upp.

Idag (5 december) är frågan om utförsäljning av Jakobsbergs sjukhus åter igen med på landstingsfullmäktiges dagordning. Vi inledde dagen med att dela ut flygblad med information om sjukhuset till landstingsledamöterna när de anlände till landstingshuset på Kungsholmen. Därefter överlämnade vi en namninsamling mot försäljning till Vänsterpartiets oppositionslandstingsråd Håkan Jörnehed för vidarebefordran till ansvarigt landstingsråd när frågan om sjukhuset kommer upp.

Enligt en skrivelse från tjänstemännen i Strategiska fastighetsfrågor och investeringar (SFI) är Jakobsbergs sjukhus fullt uthyrt och väl fungerande. De som besökt sjukhuset de senaste åren har inte kunnat undgå att se attbyggnaden har renoverats i omgångar. Ett synligt tecken är den ombyggda entrén, där det idag även finns ett apotek. Det är landstingets fastighetsförvaltare Locum som ansvarar för sjukhusets drift och förvaltning. Enligt ett uttalande från Locums förra VD i början av året är Jakobsbergs sjukhus i bäst skick av de mindre sjukhusen i länet.

Enligt en skrivelse från tjänstemännen i Strategiska fastighetsfrågor och investeringar (SFI) är Jakobsbergs sjukhus fullt uthyrt och väl fungerande. De som besökt sjukhuset de senaste åren har inte kunnat undgå att se attbyggnaden har renoverats i omgångar. Ett synligt tecken är den ombyggda entrén, där det idag även finns ett apotek. Det är landstingets fastighetsförvaltare Locum som ansvarar för sjukhusets drift och förvaltning. Enligt ett uttalande från Locums förra VD i början av året är Jakobsbergs sjukhus i bäst skick av de mindre sjukhusen i länet.

Invånarantalet i Järfälla kommun växer så det knakar och ligger i en region som växer. Idag är vi cirka 74 000 invånare i kommunen. Enligt prognosen kommer befolkningsmängden öka med cirka 75 procent inom en 13-års period. 13 år är en väldigt kort period att planera och bygga ut vården bara för att klara befolkningsökningen i Järfälla. Idag är cirka 30 procent av befolkningen i kommunen över 65 år och vi lever allt längre, vilket också ökar belastningen på sjukvården.
SFI konstaterar att ”behålla Jakobsbergs sjukhus ger rådighet och skulle kunna ses som ett komplement till det nya sjukhuset i Barkarby, och inte som en konkurrent.”. Det har skrivits och pratats en hel del om det sjukhus som Hemsö vill bygga i Veddesta och där Capio ska stå för vården. Men än så länge har det bara kommit till att de anvisats mark. Att rusa åstad och sälja Jakobsbergs sjukhus, vilket sannolikt innebär att sjukhuset läggs ner och rivs, innan det finns ett färdigt alternativ är inget annat än oansvarigt. Alliansen i landstinget, med god hjälp av större delen av landstingets opposition och kommunens styrande majoritet, verkar ha lämnat walkover till marknaden att styra hur sjukvårdens behov ska tillgodoses.

Att förlita sig på landstingsfinansierad privatvård har visat sig vara förenat med vissa risker och problem. Ett exempel är BB Sophia som efter två års verksamhet kastade in handduken och sa upp avtalet med landstinget på grund av dålig lönsamhet. Därmed skapades en kris i förlossningsvården i Stockholm. Ju mer vi sätter oss i händerna på privatägd och driven vård, men givetvis betald med skattemedel, desto mindre rådighet har vi medborgare.
Även om det blir ett privatägt och drivet sjukhus i Veddesta så har Jakobsbergs sjukhus en roll att fylla. Precis som landstinget tjänstemän konstaterar ger det oss mer rådighet.

Oavsett vad politikerna i landstingsfullmäktige beslutar idag kommer vi, så länge sjukhuset står kvar, fortsätta vår (politiskt) ensamma kamp för att det ska bli kvar. Att vi har väldigt många kommuninvånare på vår sida i den här frågan har vi märkt alla de gånger vi varit ute och samlat namn och delat flygblad.

Dela den här sidan:

Kopiera länk