Nyheter

En halv seger för cirkusdjuren

En giraff som pryder men inte lider

Än i dag är det populärt att gå på cirkus och titta på djur som gör saker som är onaturliga för dem. De ska göra dråpliga konster och vi ska skratta åt dem när de utför konsterna de drillats till. När de reser runt är det nästan omöjligt att upprätthålla någon form av förutsättningar för djurens naturliga behov.

För dessa djur gäller ett liv bestående av långa transporter i trånga utrymmen och fastkedjade eller instängda när de inte uppträder. Resten av tiden tränas de till onaturliga konster eller uppträder.

Cirkusar vänder sig oftast till barn och förmedlar en bild av djuren som inte har något med deras naturliga beteende att göra. Att man redan som barn tar del av denna skeva bild av djur gynnar inte framtida arbete för ett etiskt hållbart samhälle, där även djuren är inkluderade.

I Sverige är det förbjudet att använda vissa djur på cirkusar, främst de som betecknas som vilda. Men det finns undantag för exempelvis elefanter och sjölejon. Vilket knappast är djur som kan leva ett naturligt liv i någon form på en cirkus.

Cirkuskonsten anses ibland vara en konstform värd och bevara och skyddas då av ordningslagen. Men är det verkligen inslaget av djur som ordningslagen ska värna?

Vi anser att kommunen inte bör delta i att underlätta för cirkusar att fortsätta med denna verksamhet. Någon gång måste det vara slut med att utnyttja djur. Att använda argumentet “så har vi alltid gjort” som ett försvar leder inte framåt. Djuren på cirkusarna kan inte föra sin egen talan. Det är upp till oss människor, som inser att detta är fel, att ge röst åt dem som ingen har.

Av ovanstående skäl motionerade vi om att kommunen inte ska upplåta mark åt cirkusar med vilda djur. Hudiksvalls kommun fattade ett liknande beslut, efter en motion från Vänsterpartiet. Även Tranås har beslutat att inte upplåta mark åt cirkusar med djur. I Hudiksvall överklagade tyvärr moderaterna beslutet till Förvaltningsrätten, eftersom de hellre skyddar näringsidkare även om det är på bekostnad av andra varelsers väl och ve. Förvaltningsrätten hävde kommunens beslut med motiveringen att det strider mot ordningslagen.

På kommunfullmäktiges sammanträde den 13 februari togs beslut att delvis bifalla vår motion genom att kommunstyrelsen ges i uppdrag att bevaka rättsutvecklingen vad gäller vilda djur på cirkus samt att komma med förslag på åtgärder med syfte att vilda djur på cirkus inte ska förekomma inom kommunen.

Dela den här sidan:

Kopiera länk