artikel

Ett träd för varje minne, ett minne för varje nytt liv

Den 11 september är för många människor runt om i världen en sorgens dag. För många chilenare symboliserar denna dag, precis som för 32 år sedan en dag fylld av sorg, vrede och ovisshet.
En dag som för evigt kom att förändra livet för tusentals människor i Chile. En dag som kom att lämna många och långa smärtsamma minnen.

År 1973 störtades Chiles folkvalde president Salvador Allende genom en brutal militärkupp. Under ledning av Augusto Pinochet följde sedan 17 år av militärdiktatur. Under Pinochets militärregim förbjöds samtliga politiska partier samt alla organisationer han själv inte kunde kontrollera. Tiotusentals politiskt och fackligt aktiva förföljdes, torterades, avrättades, mördades och eller försvann. Minst 3 500 människor dödades. 1 500 är fortfarande spårlöst försvunna. Tiotusentals människor tvingades i exil.

Som en del av arbetet för att försöka läka de mänskliga och de ekologiska såren efter år av militärdiktatur i Chile, skapades Ecomemoria. Idén i projektet är att plantera en skog med olika trädsorter, av vilka var och en ska representera en person som fallit offer för statens terrorpolitik. Projektet går ut på att på en bestämd plats plantera ett träd för var och en av de politiskt avrättade och tillfångatagna – försvunna.

I och med denna symboliska handling, som kombinerar ekologin och minnet (Ecomemoria), skapar man ett nytt ”levande minne” som blir såväl en hyllning till diktaturens offer som ett levande vittnesbörd och påminnelse för framtida generationer. Jorden runt planteras idag ”levande minnesmärken” till minne av offren för militärkuppen.

På initiativ av Vänsterpartiet i Järfälla planteras det första minnesmärket i Sverige, i Järfälla kommun. Denna ceremoni kommer att äga rum lördagen den 10 september kl. 12, bredvid kvarnen i Jakobsberg.

Alla är hjärtligt välkomna!

För mer information, kontakta Berivan Öngörur, pol. sek på [email protected] eller 08-580 285 56

Dela den här sidan:

Kopiera länk